3. Jak nás jednou chytli

Bylo to léto 2001. Měl jsem po maturitě a už jsem byl přijatej na vejšku. Divokej západ ještě nebyl nahranej, ale už se to blížilo. Trávili jsme čas po hospodách, nebo na ulici a jeli jsme ten náš život, holky, rap, malování. Malování mě bavilo, ale neměl jsem prachy na keny, takže jsem spíš chodil hlídat. Brácha si tenkrát koupil kameru, a tak jsem si jí od něj půjčoval, nejdřív s jeho svolením, později potají. Docela se to rozkřiklo a dostal jsem se do hledáčku těch starších writerz, který mě začali brát na akce. Seděl jsem třeba na rodinné oslavě, omluvil jsem se, že si potřebuju něco zařídil, odběhl jsem natočit panel a zase jsem se na oslavu vrátil. Moje hlídací schopnosti se začaly zlepšovat a taky se zvyšovala odolnost na stresový situace plný adrenalinu. 

     Jednou jsem se takhle vracel z tahu a potkal Zkrata s jednim kámošem, říkejme mu pan O. Zrovna šli malovat kousek od mýho baráku. Šel jsem tedy s nima, že budu hlídat. Byly to nově postavený protihlukový bariéry, na kterejch barva krásně vynikala a už jsme se tam na nich před tím párkrát zvěčnili. Přišli jsme na místo a kluci se do toho pustili. Byli asi v půlce piecu, když najednou vidim, že přijíždí policajti. Zahlásil jsem signál a začali jsme zdrhat. Nebylo to po prvý a docela jsem si věřil, že se v blízkym sídlišti dokážeme ztratit. Jak běžim tak periferně vnímám, že pan O. zařval něco jako, že tam ztratil občanku kokot a začal se vracet. Já se Zkratem jsme pokračovali dál. Rychle jsem se díval co mám v kapsách a chtěl jsem všechen podezřelej obsah vyhodit. Zjistil jsem, že u sebe mám čerstvě napsaný texty pocem holka a v rytmu thc. Z druhý strany byly kompletně potagovaný a počmáraný, běžel jsem a řikal jsem si „kurva jestli tohle u mě najdou bude průser, ale ty texty vyhodit nemůžu!” Byly to totiž originály psaný rukou. Schoval jsem je tedy zpět do kapsy a utíkal dál. Zamotali jsme se za barákama, schovali keny a chvíli počkali. Vypadalo to čistě, tak jsme zanedlouho krokem pokračovali směrem do města. Zůstal jsem tedy jenom se Zkratem, o tom třetím jsme nevěděli nic. Najednou u nás zastavila hlídka a chtěli vidět batohy a občanky. Svítili nám na ruce, jestli jsou od barev, ale používali jsme rukavice takže nic nenašli. Za chvíli někam volá, s někym mluví a pak řiká: „seberte je, jsou to voni.” Naložili nás do auta a odvezli na služebnu. Tam nás rozdělili, vzali všechny věci, zavřeli do cpz a začali si nás postupně zvát k důvěrnýmu rozhovoru. Sedim v tý cele, čtu si vzkazy na zdi a snažim se odposlouchat o čem si policajti povídají, slyším smích, kterej se stupňuje. Poslouchám dál a najednou zjišťuju „ no ty vole, oni si čtou moje texty!” Slyšim jak si předčítají text pocem holka a dostávají záchvaty smíchu. V tý době jsem měl fakt velký neupravený zrzavý afro, byl jsem nepřehlédnutelnej, k tomu ty široký kalhoty, vytahanou mikinu. Najednou se ozve „Zavolejte Boney M”, a šel jsem na věc. Už si to moc nepamatuju, nějak jsem se to všechno snažil zahrát do autu, každopádně jsem ani nemaloval, tak jsem si docela věřil, že z toho vyváznu bez větších problémů. Nakonec nám vzali tkaničky z bot, dali nějakou plesnivou deku a zavřeli každýho do svý cely na noc. Moc jsem se nevyspal, jenom jsem se převaloval a přemejšlel co z toho bude, ráno jsem dostal čaj a starej chleba s džemem a odvezli mě na kriminálku.

     Když jsem šel po schodech jdu kolem mříží a vidim tam zavřenýho Zkrata, nevypadal vůbec v pohodě. Začal jsem větřit větší průser. Moc nevim jak to měli kluci, jak to přesně probíhalo, Zkratovi dokonce vyrazili zub a prej to bylo docela tvrdý. Nevim jestli už nám bylo 18, protože oba máme narozky v létě, ale museli přijet jeho rodiče, moje ne, tak nevim. Můžu popisovat pouze svůj pohled. Začal tedy výslech, chtěli mi přišít nějaký věci po městě na základě těch tagů z druhý strany textů. Opakoval jsem dokola, že si to jen kreslim na papír a na tomhle základě mě přeci nemůžou nic dokazovat. Chvíli jsme se tam tak hádali, je třeba říct, že jsem v tý době byl fakt drzej spratek a brzy toho začali mít dost. Tlak se začal stupňovat. Zkoušeli na mě i tu techniku hodnej a zlej, ale trval jsem si na svým. Ok hlídal jsem, ale nemaloval jsem a nedělám to. Přešel tedy na moje texty konkrétně na ten V rytmu THC. Řekl mi, že to má znaky trestnýho činu, nevim jak to správně právně formulovat, něco jako nabádání k užívání drog a že si mě tady zapíše velkým červeným písmem a jestli to někde uslyší, budu mít problémy. To už mi přišlo úsměvný, tak jsem to odkýval, on mi je vrátil a nakonec mě pustili.

     Přišel jsem domů, řekl jsem, že jsem spal u kámoše, nikdo nic nepoznal. Co vim tak kluci si tam ještě ten den pobyli, jezdili s nima po městě a zkoušeli z nich dostat co nejvíc info. Drželi se, a ve finále z toho nebylo nic moc. No nic moc, všichni jsme dostali podmínku a byla tam asi nějaká pokuta, něco se muselo odstranit. Já to dostal tedy za spolupachatelství a nakonec se to provalilo i doma, když přišel doporučenej dopis. Viděl jsem později ještě nějakej další dopis co mířil na vysokou školu, kam se se chystal, asi je chtěli upozornit, že mají roztáhnout červenej koberec, že mě tam mohou očekávat…pokračování příště

Rae afro